8. Sınıf Tablo, Grafik ve Görsel Okuma (Yorumlama) Konu Anlatımı

1. Tablo Okuma / Tablo Yorumlama / Tablo İnceleme

Bazı bilgileri daha kolay ifade etmek için ve bilgilerin daha anlaşılır olması için tablo oluşturulur. İlk satır ve ilk sütundaki başlıklar, tablonun neye göre değerlendirileceği konusunda ipucu verirken bu başlıklara denk gelen sözel veya sayısal değerler ise tabloyu okuma ve yorumlamada yardımcı olurlar. Yorumlara öznellik katılmaz.

2. Grafik İnceleme / Grafik Okuma / Grafik Yorumlama

A. Sütun Grafik:

Bu grafikte iki eksen vardır. Yatay eksende ve düşey eksende ölçülen değerlerin birbirine göre durumları sütunlarla (çubuklarla) belirtilir. Yatay eksende incelediğimiz bir değere göre, düşey eksendeki değişimi görebiliriz.

B. Çizgi Grafik:

 Verilerin yatay ve dikey eksendeki değerleri işaretlenerek bulunan noktaların çizgilerle birleştirilmesi sonucunda elde edilen grafiklerdir.

C. Pasta Grafik:

Pasta grafik, sayısal bilgilerin, parçalara bölünmüş bir daire aracılığıyla grafik üzerinde gösterilmesini sağlar.

3. Görsel Okuma / Yorumlama

Anlatımı daha zengin kılmak amacıyla resim, fotoğraf, harita, afiş, karikatür vb. görsellerden yararlanılır. Yazılı metin dışındaki bu ögeleri anlamlandırma işine ise görsel okuma/yorumlama adı verilir.

Her türlü olayı konu alarak somut veya soyut bir biçimde veren insanı duygu ve düşünceye yönlendiren resimlere karikatür denir.

4. Kroki Okuma / Yorumlama

Kroki, bir yerin (bina konumu, bina içi vb.) kuş bakışı görünüşünün küçültülerek, ölçüsüz olarak düzlem üzerine çizilmesidir.

KONUYLA İLGİLİ DAHA FAZLA İÇERİK