8. Sınıf Metin Türleri Etkinlikleri

Etkinlik 1


Etkinlik 2


Etkinlik 3


Etkinlik 4

Etkinlik 5

Aşağıdaki metinler hangi türde yazılmıştır?

03.12.1987

I) Edindiğim ilk kukumav kuşu beni alaya aldı ve onu almamdan iki saat sonra da öldü. Bu marifeti için de sinsice benim olmadığım bir anı seçmiş. Bunun öncesinde, acıkmış gibi yaparak mideye bir saka kuşunu indirmişti. Yarın gidip dükkân sahibiyle hesaplaşacağım.

II) “Nurullah Ataç’ın yarattığı sözcüklerle şiir yazılabilir mi?” diyorsunuz. Yazılmaz tabii. Ama o sözcüklerden tutanları ile ilerde pekâlâ yazılabilir. Zaten bugün Nurullah Ataç’ın böyle bir şey söylediği yoktur. Konuşma dilinden ayrı bir şiir dili benim şiir anlayışıma göre olamaz.

Günlük

Söyleşi (Sohbet)

Etkinlik 6

Aşağıdaki metinler hangi türde yazılmıştır?

I) Bu, Roma’ya üçüncü gelişimdir. Ama Roma, orada doğup orada büyüyenler için bile bitmez. Her heykel, her tablo, her anıt, size her görünüşünde güzelliğin yeni bir sırrını açacaktır. Roma’da heykel vatandaş olmuştur. O, müzede değil; bizim gibi sokaklarda dolaşıyor, meydanlarda geziniyor, parklarda dinleniyor!

II) 17’nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var. Hatta aynı mahlasla şiirler yazmış birçok Karacaoğlan’ın varlığı bile savunuluyor.

Gezi yazısı

Biyografi

Etkinlik 7

Aşağıdaki metnin türü nedir? Bunu metnin hangi özelliğinden anladınız?

Keloğlan kuyunun yarısına gelince sağ tarafında karanlıkta aniden bir kapı açılır. Adamın biri Keloğlan’ı kucakladığı gibi bu kapıdan içeri çeker. Neye uğradığını anlayamayan Keloğlan kendine gelince, bir de ne görsün!.. Geniş bir bahçe ve bu bahçenin ortasında büyük bir saray durmuyor mu?.. Sarayın bahçesinde güllerin arasında dünya güzeli bir kız oturmuş, arkasında bir dudağı yerde, bir dudağı gökte bir dev ayakta durmakta.

Masal

Olağanüstü olaylar ve kahramanlar var.

Etkinlik 8

Aşağıdaki metinler hangi türde yazılmıştır?

I) 18 Mayıs 1898’de İstanbul’da doğmuşum. Türk şiirinde “Hecenin 5 Şairi” diye bilinen şairlerden biriyim. Anadolu insanının duygularını işleyerek yurtçu duyarlılığını zenginleştirdim.

II) Şahin bir daire çizerek süzüldü, yüzyıllık çınar ağacının dalına kondu. Gerçi kendisini hafif hafif esen rüzgârın kollarına bırakmıştı ama yine de yorulmuştu inerken. Bir süre konduğu dalda soluklandı, üzerindeki tozları silkeledi ve “Biraz kestireyim.” diyerek iyice yayıldı.

Otobiyografi

Fabl
Son Yorum
  1. Nil

Yorum Yazarken Türkçe Kurallarına Uyarak Yazınız Lütfen!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Yazının Bağlantısı: 8. Sınıf Metin Türleri Etkinlikleri
  • Tarih: 28 Aralık 2019
  • Yazının Kategorisi: 8. Sınıf, 8. Sınıf Türkçe Konu Etkinlikleri
  • Yazar:
  • Bu yazıyı RSS ile Takip Et
  • Diğer kaynaklarda arayın: 8. Sınıf Metin Türleri Etkinlikleri
  • Filtreleme Seçenekleri
    • Sıralama Seçenekleri

    • Sınıf Seçiniz

    • İçerik Türü Seçiniz

    • Sınav Türü Seçiniz

    Ana Menü