Neler yeni

Olumlu-Olumsuzluk Anketi

Bir cümle olumlu mu yoksa olumsuz mu diye sorulduğunda biçime mi yoksa anlama mı bakıyorsunuz?

  • Anlama bakarım.

    Kullanılan: 311 67.5%
  • Biçime bakarım

    Kullanılan: 150 32.5%

  • Kullanılan toplam oy
    461

Hale Şahin

Moderator
Yönetici
Katılım
18 Eyl 2017
Mesajlar
100
Öyle bir soru çıksın mahkemeye verip nasıl çatır çatır iptal ettiriyorum siz bakın:) :) :)
 

kubilayoral

Moderator
Yönetici
Katılım
12 Ocak 2018
Mesajlar
144
Hocam dil bilgisi konuları hep tartışmalı olmuştur. Bu kadar içselleştirmeye gerek yok sanki. Farklı görüşlerin var olduğunu, soruların gelişine göre çözülmesi gerektiğini söyleyin geçin.
 

AysunK

Moderator
Yönetici
Katılım
29 Eyl 2017
Mesajlar
112
Ikisini de bakarım...tekine bakmak yeterli olsaydı biçimce ve anlamca diye bir sınıflama yapılmazdı..
Anlamıyor değilim... biçimce olumsuz anlamca olumlu.
 

racer55

Yeni Üye
Katılım
28 Eyl 2017
Mesajlar
20
kesinlikle anlamına bakarım hocam. soruda biçimce nasıldır diye sorulursa o zaman biçimine bakarım.
 

kösteklisaat

Yeni Üye
Katılım
18 Şub 2018
Mesajlar
21
1-"Ben seni anlamıyorum." denildiğinde "olumsuz" diyoruz.
2-"Ben seni anlamıyor değilim." denildiğinde yine "olumsuz" diyoruz.
Sırf bu tür durumlardan dolayı 2.cümle için ayrıca "biçimce olumsuz - anlamca olumlu" eklentisini düşüyoruz.
Bu eklentiye gerek duyulmadan "aşağıdakilerden hangisi olumsuz" diye sorulsa ve 2.cümle seçenekler arasında yer almış olsa "olumlu" diye mi değerlendiriyorsunuz ?
 

ugur

Yeni Üye
Katılım
12 Şub 2018
Mesajlar
7
Biçimce ve anlamca şeklinde iki ayrı durumda belirtilmesi zaten bu karışıklığın önüne geçmek için değil mi? Tartışmak gereksiz. Anlamına yahut biçimine göre belirtilmesi gerekiyor.
 

AliHamide

Yeni Üye
Katılım
9 Nis 2018
Mesajlar
13
"Cümleye olumsuzluk anlamı veren , kelimeler ya da eklerdir. Eylemin , durumun gerçekleşmediğini bu ekler ve kelimeler belirler. "Param yok" cümlesi olumsuzdur. Ama Türkçede her zaman olduğu gibi genel kuralı ters köşe yapan kullanımlar vardır: İki olumsuzluk ifadesi yan yana gelirse olumlu anlam oluşur. "Param yok değil" .Aslında BENCE öncelikle biçime bakılır fakat bilinen kuralın istisnası olduğunda anlam ön plandadır. Yani aslında öncelikle anlama da baksak biçime de baksak aslında biz eylemin meydana gelip gelmediğine ek ya da kelimeye bakmış oluruz. Biçime baktığımızda aslında anlamı da aramaktayız." diye düşünmekteyim.
 

mustafa_tr

Aktif Üye
Katılım
1 Mar 2018
Mesajlar
14
Soru sorulurken anlam ya da biçim olarak belirtilmeli. Eğer belirtilmemişse anlama bakılır, aslolan anlamdır.
 

duya

Yeni Üye
Katılım
27 Mar 2018
Mesajlar
2
Soru kökünün ne istediğine göre karar verilmelidir. öğrencilerimize anlatırken de bu şekilde veriyoruz. soru kökünde özellikle biçimle ilgili bir durumdan bahsetmiyorsa cümlenin anlam bakımından değerlendirilmesi doğru olacaktır.
 

alturkv

Yeni Üye
Katılım
20 Şub 2018
Mesajlar
2
Olumlu cümle, herhangi bir eylemin gerçekleşmesi veya gerçekleşebilmesi iken olumsuz cümle eylemin gerçekleşmemesi ya da gerçekleşme imkanının olmamasıdır. "Trafik kazasında öldü." cümlesi olumlu bir cümledir, çünkü burada ölme eyleminin gerçekleştiğini söyleyebiliriz. "Trafik kazasında ölmedi." cümlesi de olumsuz bir cümledir, bu cümlede ölme eylemi gerçekleşmediği için olumsuz bir cümle olduğunu söyleriz. Aksi halde soru kökünde biçimce mi ya da anlamca mı istediğini belirtmek zorundadır. "Eskiden mutluyduk." cümlesi de biçimce olumluyken anlamca olumsuzdur."Ben aç değilim." cümlesi de biçimce olumsuz anlamca olumlu. Arkadaşlar esas olan sorunun ne istediğidir.
 

Ozan_35

Çalışkan Üye
Katılım
21 Şub 2018
Mesajlar
233
Anlam esastır, yani cümlenin zihnimizde çözümlenmiş biçimi. "Ne arıyor ne de soruyor." cümlesini her girdiğim sınıfta örnek veririm. "Arayıp sormuş mu bu hayırsız?" derim, öğrenciler hep bir ağızdan "Hayır!" derler. Sonra ne-ne bağlacını silerim. "Hani arayıp sormamıştı?" derim, önce bir duraksarlar. Sonra anlarlar. Biçim ve anlam farkını, aslolanın anlam olduğunu bu tür örneklerle daha iyi kavrıyorlar.
 

Ozan_35

Çalışkan Üye
Katılım
21 Şub 2018
Mesajlar
233
Olumlu-olumsuz cümle konusunda bir diğer sıkıntı da eylemin / durumun niteliğine takılmaktır. "Evimiz yandı." cümlesine başta çoğu "olumsuz" diyor. Yangın kötü, "olumsuz" bir olay diye. Burada eylemin niteliğine (doğru-yanlış, iyi-kötü, ahlaki olup olmadığına) bakmamalarını, sadece gerçekleşip gerçekleşmediğine bakmalarını söylüyorum.
 
Üst